2015 m. gruodžio 6 d., sekmadienis

Tuščios kėdės technika ir Sielos koliažas

Tuščios kėdės techniką sukūrė Fritz Perls (Geštalto psichoterapijos įkūrėjas). Nadojama neužbaigtų situacijų perkėlimui į čia ir dabar. Pvz. asmuo gali laikyti viduje jausmus ir neišsakytus žodžius, skirtus seniai mirusiems tėvams. Kai mes kalbame apie tai, yra lengviau išvengti jausmų ir emocijų. Kai miręs tėvas įsivaizduojamas tuščioje kėdėje ir jam sakoma tai, kas skirta pačiam tėvui ( vietoj pasakojimo apie tai), tai yragalingas patyrimas, kuris dažnai padeda užbaigti dar vieną nebaigtą geštaltą. Kai tai nutinka, kūno poza akivaizdžiai byloja apie ramybę ir atsipalaidavimą. Ši technika padeda buvusias, neišpręstas situacijas paversti dabartimi, susitelkti į patyrimą.
Kartais į tuščią kėdę pasodinamos asmenybės dalys ar simboliai. Ši technika padeda išsiaiškinti prieštaringas asmens tendencijas ir skilimus, o toks suvokimas yra esminis atstatant vidinę pusiausvyrą. Fritz Perls yra paminėjęs prieštaringų dalių susitaikymą, kai dalys gali būti sujungiamos į produktyvią kombinaciją ir sąveiką, tokiu būdu nebelieka beprasmės kovos, kurioje buvo prarandama energija. Pats ryškiausias skilimas yra tarp viršininko ir nevykėlio. Viršininko balsas savo kritika vargina ir kankina nevykėlį. Turi padaryti tą, aną. Būdinga prievarta bei teisingumo atmosfera. Nevykėlis yra atoveikio jėga. Jis į viršininką reaguoja elgesiu: būna bejėgis, pavargęs, netikras savimi, maištingas. Kai konfliktas išaiškėja, naudinga atsitraukti ir „stebėti“, kaip ginčijasi šios dvi mūsų dalys. Tuomet mes galime patys laisvai pasirinkti, galbūt šiek tiek derindamiesi prie kiekvienos iš šių pusių (Violet Oaklander „Langas į vaiko pasaulį“).
Tas pats principas naudojamas ir Sielos koliažo (Soulcollage®) darbe. Tik šiuo atveju tuščioje kėdėje „sėdi“ mūsų padaryta Sielos koliažo korta. Ir tuomet mes klausiame kortos sėdinčios tuščioje kėdėje: korta, kas tu esi? Tuomet atsisėdame į tuščią kėdę su korta ir susitapatiname su joje pavaizduotais paveikslėliais, lyg tampame tuo, kas ten pavaizduota, įsijaučiame į kūno pozą, mimikas. Kuo daugiau pojūčių įtraukiame, tuo geriau. Duodam sau laiko įsijausti, pajausti toje kortoje esančius paveikslėlius. Ir tuomet atsakot: Aš esu ta(s), kuri... Atkreipkite dėmesį, labai svarbi formuluotė – aš esu ta, kuri…, tai padeda susikoncentruoti į čia ir dabar ir pajusti, išgyventi visus jausmus, emocijas kylančias iš tos kortos. Primenu, vienoje kortoje mes darome vieną temą ar vieną emociją.
Giedres Venclovienes Sielos koliažo korta - "Aš esu ta, kuri priima į savo gyvenimą dėmesį, meilę, džiaugsmą, mėgavimąsi, žavėjimąsi, pagarbą bei skaniausius dalykus savo gyvenime. Aš esu ta, kuri priima."

1 komentaras: