2015 m. gruodžio 6 d., sekmadienis

Du protai ir vidinis teatras

Turbūt yra tekę susidurti, kai žmogus pasakoja, jog jam viskas puikiai sekasi, tuo tarpu akyse kaupiasi ašaros. Šis pavyzdys parodo, jog mes turime 2 protus: vienas – mąsto, kitas – jaučia. Šie du iš esmės skirting žinojimo būdai sąveikaudami kuria mūsų psichinį gyvenimą. Racionalusis protas – reiškiasi, kai esame budrūs, mąstome, svarstome. Tačiau yra ir kita žinojimo sistema: impulsyvi ir galinga, kartais galbūt nelogiška – tai emocinis protas. Dažniausiai šie protai puikiai pasitarnauja vienas kitam: jausmai yra svarbūs protui, protas-jausmams. Tačiau aistroms pažeidus pusiausvyrą, emocinis protas paima viršų ir nuslopina racionalųjį. XVIa. Humanistas Erazmus Roterdamietis rašė apie amžiną įtampą tarp proto ir jausmų:
“Prieš vienišą proto galią jis pastatė du šėlstančius tironus: pyktį ir geismą. Kiek rotas gali priešintis jungtinėms pastarųjų pajėgoms, rodo žmogaus gyvenimo patirtis. Protas daro tik tai, ką sugeba: šaukia net užkimdamas ir kartoja dorybingumo priesakus, o šiedu tironai nesiliauja siuntinėję jį šunims šėko pjauti, vis labiau triukšmauja ir nesiliauja plūdęsi tol, kol jų šeimininkas pavargsta ir pasiduoda. “
Apie tą patį kalba ir Virginia Satir, garsi JAV psichoterapeutė. Ji drąsina mus “pakelti dangtį”, tai yra išdrįsti pažvelgti į savo vidų ir pamatyti, koks “vidinis teatras” mumyse vyksta, kur vaidina mums pažįstamos ir nepažįstamos įvairios mūsų dalys, nuotaikos: pyktis, kaltė, gėda, meilė, bejėgiškumas, protas, viltis, baimės, svajonės. Atrandame, kad turie daug dalių, kurių dar nesame atradę. Visos šios dalys, ar jūs savinotės, ar ne, yra jūsų viduje. Suvokę jas jūs galite joms vadovauti, o ne būti jų pavergti. Kiekviena jūsų dalis yra gyvybinis energijos šaltinis. Kiekvieną galima įvairiai pritaikyti, ji gali harmonizuotis su kitomis dalimis taip, kad pridėtų dar daugiau energijos.
Man padėjo “atidengti dangtį” – sielos koliažas. Sielos koliažas- sukurtas Seena Frost – JAV psichoterapeutės. Nuo 1989m. sparčiai plinta po visą pasaulį. Sielos koliažą greit pamėgsta tiek menininkai, tiek profesionalai – psichologai, meno terapeutai, socialiniai darbuotojai. Tai yra saugus būdas atidengti dangtį. Papildoma nauda – šalia pokalbių terapijos, mes gauname vaizdinį, lytėjimo, intuityvų elementus.
Giedres Venclovienes Sielos koliažo korta - harmonija tarp žemės ir dangaus.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą