2015 m. birželio 26 d., penktadienis

Vaizdinių galia



Sielos koliažas – tai darbas su paveikslėliais, įvairiais vaizdiniais. Darant sielos koliažą būtinas fizinis ir psichinis atsipalaidavimas. Reikia ne tikslingai ieškoti paveikslėlių, o leisti jiems patiems ateiti (t.y. patinkantys, traukiantys akį, nebūtinai gražūs). Kai aš nesiimu aktyviai formuoti minčių, gali ateiti sprendimas, kurio nemačiau tikslingai mąstydamas. Ieškant paveikslėlių aš negaliu būti prisirišęs prie to, kas atrodo logiška, protinga ir aišku. Ne apgalvoju galimus sprendimus, o atsiveriu ir leidžiu, kad sprendimai man iškiltų ( t.y.pasirenku man patinkančius paveiklėlius, neturėdamas nei menkiausio supratimo, kodėl juos pasirinkau). Stengimasis rasti „tinkamų“ paveikslėlių tik trukdo pasiekti vertingų rezultatų. Kitas svarbus dalykas – noras atsiverti tam, kas turi iškilti, pasirodyti. Pasirenkame paveikslėlius visai nebūtinai tokius, kokių tikimės. Noras atsiverti reiškia atvirumą tam, kad gali būti kitokių svarbių veiksnių nei aš manau. Problema yra ta, jog mes manome, kad žinome sprendimą. Todėl jo dažnai nerandame, kol neatsisakome to, ką laikome sprendimu. Daugelis yra patyrę, kaip sunku atsisakyti to, ką laikome tinkamu.     
Padėdami vaizdinių, visybiškai išgyvename situaciją ir save toje situacijoje. Patiriamų išgyvenimų visybiškumas reiškia, kad tai, su kuo susiduriame paveikslėliuose, veikia mus (mūsų kūno reakcijas, emocijas ir mintis) beveik taip pat, kaip konkrečios realios situacijos.
Svarbu pažymėti, jog vaizdiniai yra savireguliuojantys, t.y. žmogui nekyla stipresnių vaizdinių, negu tuo metu jis gali priimti. Iškylantys vaizdiniai visada bus tokie, kurie nesukels žmogui nereikalingų stiprių reakcijų. Jei padarius sielos koliažo kortą ir pateikus klausimą, bijau atsakymo, tuomet negausiu jokio atsakymo arba greičiausiai gausiu aptakų ir nereikšmingą atsakymą. Taigi, darant Sielos koliažą svarbu būti atsipalaidavusiam bei atviram bet kokiems vaizdiniams bei atsakymams! Sėkmės!                                

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą