2015 m. gruodžio 6 d., sekmadienis

O kas yra ta išmintis?

SoulCollage® šūkis yra – „Discover your wisdom, change your world!“(„Atrask savo išmintį, pakeisk savo pasaulį“). O kas yra ta išmintis?
Pasak vienos senos legendos, buvo laikai, kai žmonės galėjo žinoti tiek, kiek žino dievai. Tačiau jie dažnai nesinaudodavo ta išmintimi. Vieną dieną dievams nusibodo taip lengvai teikti žmonėms dovaną, kuria jie nenori naudotis, ir nusprendė taip paslėpti tą vertingąją išmintį, kad ją galėtų surasti tik atkakliausiai ieškantys. Dievai manė, kad jei žmonės, norėdami surasti tą išmintį, turės smarkiai padirbėti, tada ją naudos daug rūpestingiau. Vienas iš dievų pasiūlė užkasti ją giliai į žemę. Kiti nesutiko – per daug bus žmonių, galinčių nesunkiai atkasti ją. „Paskandinkime ją giliai vandenyne“, – pasiūlė trečias, tačiau ir jo mintis buvo atmesta. Dievai žinojo, kad ilgainiui žmonės išmoks giliai nardyti, ir tada lengvai ją pasiims iš ten. Dar vienas dievas pasiūlė paslėpti ją aukštai kalnuose, bet visi greit priėjo prie išvados, kad žmonės įkops ir į kalnus. Pagaliau vienas iš pačių išmintingiausių dievų pasiūlė: “Paslėpkime ją giliai pačių žmonių viduje. Jiems niekada neateis į galvą jos ten ieškoti“. Taip ir padarė. Ta išmintis ir slypi ten iki šiol. Šią legendą pasakoja Luis von Franz, knygoje „Apie sapnus ir sapnavimą“ aprašydama Savasties archetipą.
O kas tai yra Savasties archetipas? Tai yra viso gyvenimo archetipas. Tai psichikos visuma ir centras. Jis integruoja ir sąmonę ir pasąmonę. Savasties archetipas – tai praeitis, dabartis ir ateitis. Šis archetipas yra tarsi likimo duotybė, kurią atsinešame ateidami į pasaulį, kuris vienas toks yra duotas tik mums. (Sielos koliaže tai atitinka Sielos esmės kortą). Šiame archetipe yra užkoduotas konkretaus žmogaus potencialumas ir jo vystymosi perspektyva. Jei asmuo trukdo sau augti, būtent šis archetipas siunčia įvairiausius ženklus, nurodančius, kad asmuo prasilenkia su jam duotomis galimybėmis. Net konkreti liga ar jos požymiai, anot C.G. Jungo, gali būti naudinga, kad žmogus sustotų, įsiklausytų į save ir suprastų esminius savo gyvenimo posūkius.
Savasties archetipas atlieka reguliuojamąją funkciją. Jis siunčia ženklus, kad žmogus išpildytų savo paskirtį, kad realizuotų suteiktą gyvenimo potencialą, kad neįstrigtų į vienpusį įsivaizdavimą, o siektų gyvenimo pilnatvės ir džiaugtųsi ja. Kalbant apie Savasties archetipą paprastai iškyla Dievo klausimas. Vienas iš Savasties apibrėžimų ir yra, kad Savastis – tai Dievo vaizdas žmogaus gyvenime, jo psichikoje.
Savasties archetipas yra ir atsakymai į gyvenimo klausimus. Jie duoti aukštesnių galių, tačiau jų buveinė – mūsų vidus. Transformacijos procesas – tai klausimų kėlimas ir atsakymų ieškojimas – apie save ir pasaulį, apie savo galias ir paskirtį, apie savo gyvenimą ir šio gyvenimo prasmę.
Sielos koliažo kortos yra mūsų vidaus, mūsų Sielos atspindys. Užduodami savo pačių padarytoms Sielos koliažo kortelėms klausimus bei į juos atsakydami, mes sužinome, kokie mūsų tikrieji poreikia, troškimai, baimės, kompleksai.
G.Venclovienes Sielos koliažo korta - mano savastis.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą