2015 m. gruodžio 6 d., sekmadienis

Pojūčiai ir Sielos koliažas

Kiekvienas mes turime 5 pojūčius: regėjimo, lytėjimo, klausos, uoslės, skonio. Taip pat yra ir intuityvusis (šeštasis) pojūtis – intuicija. Šiais jutimais mes patiriame save ir kontaktuojame su pasauliu. Visgi kai kurie iš mūsų prarandame pilną savo pojūčių suvokimą. Pojūčiai tampa netikslūs, migloti, ir atrodo, jog viskas vyksta automatiškai, atskirai nuo mūsų pačių. Tai pat kiekvienas mes patiriame įvairias emocijas, jausmus. Deja, ne kiekvienas tai sau pripažįstame, neleidžiame sau išreikšti visų emocijų, jausmų, dalį jų slopiname. Kūnas ir emocijos, jausmai susiję. Mūsų kūno poza ir kvėpavimas demonstruoja, kaip jaučiamės. Galiausiai pradedame gyventi taip, lyg mūsų pojūčiai, kūnas ir emocijos neegzistuotų – tarsi būtume tik milžiniškos galvos, mąstančios, analizuojančios, teisiančios, perprantančios, patariančios, prisimenančios, fantazuojančios, spėjančios kitų mintis, ateitį, kritikuojančios. Žinoma, mintys yra labai svarbi mūsų dalis. Būtent jomis kalbamės su žmonėmis, įgarsiname savo poreikius, nuomones ir požiūrius, išdėstome savo pasirinkimus. Tačiau mintys yra tik viena mūsų dalis, kuria reikia rūpintis, lavinti ir naudoti. Fritz Perls, geštalto psichoterapijos pradininkas, teigia: „Paleiskite savo protą ir priartėkite prie pojūčių“. Reikia rodyti pagarbą ir kitoms mūsų asmenybės dalims, kurios turi tiek daug jėgos ir išminties.
Virginia Satir, JAV psichoterapeutė: „Taip, dabar aš jaučiuosi piktas.“ Tapatumo galia kyla iš to, kad jūsų žodžiai atitinka jūsų jausmus, jūsų kūnas ir veido išraiška atitinka jūsų žodžius ir jūsų veiksmai visa tai patvirtina. Tuomet, jūs esate stiprūs, nes visi jūsų esybės aspektai, susilieja ir dera tarpusavyje. Jūs – visiškai laisvi. Jumis lengvai galima patikėti. Jūs nesukeliate įtarimo. Jus lengvai galima suprasti, nes jūs – aiškūs. O su jumis bendraujantys žmonės jaučia, kad kažką iš jūsų gauna. Jūs jaučiatės atviri ir dėl to jus apima jaudulys, o ne baimė.“
Darydami Sielos koliažo kortas mes įtraukiame, laviname regėjimo, lytėjimo bei intuityvų pojūčius. Taip pat Sielos koliažo būdu mes „atrandame“ savyje turintys įvairių emocijų, jausmų. Taigi, Sielos koliažo technika padeda mums susigrąžinti patiems save!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą